l Home r

 

r Naključni član l

 Chat

Trenutno je v chat prijavljenih 0 oseb.
[ Odpri Chat ]

 

 

 

Spopadi

   Spopadi      

 

SCENARIJ OP. Podla Lisica 10.9.2011
09.09.2011 SCENARIJ OP. Podla Lisica 10.9.2011
SCENARIJ OP. Podla Lisica 10.9.2011
Potem, ko je Gadafi razglasil in potem takoj tudi prekršil premirje v očitnem poizkusu še pravočasno zavzeti Bengazi, se je proti njegovemu režimu postavila po robu zavezniške sile. Najprej so cilje napadla francoska letala, potem so se vključili še Britanci in Američani. Slednji so z raketami napadli libijsko protiletalsko obrambo, da bi s tem zmanjšali možnost sestrelitve zavezniških letal.
Z napadi na poveljniške centre, radarje, protiletalsko obrambo, obveščevalne centre bodo zavezniki zelo hitro vzpostavili popolno dominacijo nad libijskim zračnim prostorom in režimu onemogočili, da se na kakršenkoli način maščuje v Sredozemlju. Možno je, da Libijci posedujejo nekaj raket tipa Scud, s katerimi bi lahko zadeli Malto in mogoče še Sicilijo, a to je potem že vse.
V nekaj dneh je pričakovati, da se bodo Gadafijeve sile na vzhodu države sesule in uporniki ob zavezniškem bombardiranju prevzeli popoln nadzor. Vendar pa to še ne pomeni, da bo s tem vojne konec. Tukaj namreč šele pridejo pravi zapleti. Libijske kopenske sile so na papirju dokaj številčne in imajo veliko opreme. A koliko je ostalo od nekaj deset tisoč pripadnikov in koliko rezervistov je pripravljenih iti v boj, je veliko vprašanje. Od tistih okoli 2000 tankov, ki bi jih naj imeli, je velika večina zastarela. Zastarelo je prav vse, ker je najmodernejši tank, ki ga posedujejo, T 72 in še teh ni ravno veliko
Glede na to, kako so ameriški Abramsi v prvi zalivski vojni zmleli Iračane, ni pričakovati, da bi v primeru kopenskega spopada Gadafijeve sile na odprtem vzdržale prav dolgo. Verjetno se tudi Libijci zavedajo, da je ob popolni zračni prevladi nasprotnika samomorilno v boj pošiljati tanke, ki jih je mogoče hitro odkriti in uničiti. Prav zato je mnogo bolj pomembno, koliko protioklepnih in prenosnih protiletalskih raket imajo.